M’agrada definir-me com a ballarí perquè és el que vertebra la meva pràctica, ja sigui en el camp de la coreografia, l’escriptura, la pedagogia, la investigació o la interpretació; tot i que les penso de manera interrelacionada. M’interessa la dansa no com un fi en si mateixa sinó com una eina de transformació crítica social, política i cultural. Em plantejo què passaria si la dansa, o el moviment, formés part del currículum acadèmic del sistema educatiu. M’agrada treballar amb gent, generar comunitat i pensar-me des d’un nosaltres ampli i inclusiu. M’interessa molt el feminisme, la teoria crítica, els estudis de gènere i postcolonials. Des de petit que els meus pares em deien que era massa crític, però aquest esperit crític és el motor que em motiva a seguir investigant i pensant altres maneres de relacionar-nos, sempre entenent el cos com el lloc de l’experiència. Els projectes que desenvolupo parteixen d’aquesta premissa, precisament: el cos com a lloc de l’experiència i com aquesta s’encarna, quins discursos encarnem i la possibilitat que aquests discursos ens ajudin a construir una certa utopia d’emancipació i llibertat. Parteixo sempre d’una investigació profunda sobre un tema o concepte en concret que em desperta un interès particular i busco la manera com aquest es relaciona amb el cos, el moviment i la dansa. Però és important dir que el motor principal és l’amor i la devoció.
En la peça que presentem al Sâlmon< ens hem proposat crear un espai per encarnar uns discursos enunciats per veus de les diferents dissidències històriques que ens guiïn cap a la llibertat. Això ho hem fet amb un equip molt gran i complex format per sis ballarins, un estudi d’arquitectura, un dissenyador de moda, un estudi de disseny de llums, un dramaturg, un perfumista, una compositora i Dj, una costurera i unes estructures físiques que ens han acollit durant el procés de creació. Aquesta comunitat que hem generat és per acollir-vos quan estigueu disposades a endinsar-vos en la foscor, una foscor prometedora d’una llibertat.
En treballs anteriors ja ha aparegut aquesta idea de comunitat, ja sigui a Sudando el discurso, on plantejo el ballarí com una comunitat suosa en potència, o en The Touching Community on abordo aquella comunitat de persones que van ser, i continuen sent, tocades pel vih/sida i, per tant, massa sovint aïllades.

______

Aquesta és l’oportunitat que tant de temps has esperat. És el teu moment. Et toca ballar. El viatge ja ha començat i el pla és molt senzill:

èpica#1: emancipar-se
èpica #2: abandonar la mirada
èpica #3: aliar-se enmig de la foscor amb altres cossos per dur a terme un pla dissident d’alliberament cel·lular a través del ball.
èpica #4: hola, mitosi del futur!

En aquesta nova peça d’Aimar Pérez Galí quatre ballarins entreguen la seva energia i s’ofereixen com agents d’excitació espai-temporal en una sessió de techno èpic. Ho fan en un espai efímer que utilitza la maquinària teatral per produir una experiència estètica que operi a un nivell afectiu i sensorial a la vegada que ofereixi una plataforma per introduir una reflexió crítica feminista, donant veu a l’èpica d’aquelles lluites que no operen dins del cànon heteronormatiu occidental per generar un paradigma alternatiu cap a la llibertat.

______

Concepte i direcció: Aimar Pérez Galí
Dansa: Mar Medina, Miquel Fiol, Almudena Pardo, Clara Tena, Xavier
Manubens, Aimar Pérez Galí
Música: Okkre
Arquitectura efímera: MAIO – estudio de arquitectura
Il·luminació: Cube.bz
Vestuari: Xevi Fernández
Dramatúrgia: Jaime Conde-Salazar i Aimar Pérez Galí
Assistència del desenvolupament conscient: María Fernández Fraga
Confecció: Verónica Leiva
Boira èpica: Clearing mist BRAVANARIZ
Vídeo: Pol González Novell
Transport: Joan Pérez
Producció: ANTES / Isabel Bassas
Veus i textos: Jara Rocha, Amanda Baggs, Angela Davis, Paul B. Preciado, John Cage, Nina Simone, Vandana Shiva, Laurie Anderson, Louise Bourgeois, Anohni, M. NourbeSe Philip, María Salgado, Ernesto Cardenal, Rebecca Close, Jaime Conde-Salazar i Aimar Pérez Galí.
Foto: Mónica Lou
Coproducció: Mercat de les Flors, amb la col·laboració de Sónar, Graner, Arts Santa Mònica, Cal Gras i Espacio Práctico.

______

aimarperezgali.com