“Soc l’Iñaki Alvarez. El meu treball procedeix de la performance i es desenvolupa en els àmbits del vídeo, la fotografia i, ja fa uns anys també en les arts en viu. En Miquel Bardagil diu que dos temes constants en la meva obra són el cos i la paraula. Del primer deriva l’acció, mentre que el segon em porta a la poesia, la veu, el text i la reflexió sobre la capacitat i limitacions expressives de les paraules. Des del 2012 també coordino la plataforma i espai nyamnyam conjuntament amb l’Ariadna Rodríguez.”

______

Air Pur és una investigació que gira entorn de la història de la pel·lícula que porta aquest títol. Amb guió de Robert Bresson i dirigida per René Clair l’any 1939, la pel·lícula va quedar inacabada a causa de la guerra; n’existeix el guió i es van enregistrar algunes escenes. Air Pur pren un grup de nens i adolescents dels barris marginals de Paris i els desplaça a l’aire lliure en contacte amb “l’aire pur”.

Al Festival SÂLMON< 18, el projecte es desplega com a instal·lació videogràfica, per tal d’aproximar-nos al material, i així recuperar i crear noves narratives que l’envolten. Aquesta aproximació es realitza des d’òptiques variades que inclouen la recerca històrica, la possibilitat d’activació “tangencial” del guió, la comprensió del material conceptual a través d’entrevistes o la documentació de la pròpia recerca del material enregistrat i arxivat.

______

AIR PUR és un projecte d’Iñaki Alvarez dins el marc d’Air-Condition*
En col·laboració amb Ariadna Rodríguez i Sarai Cumplido.
Amb el suport de la Generalitat de Catalunya
Agraïments: Joana Hurtado i MACBA

______

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA: CONVERSA ‘OBRIM LA VITRINA’ amb Iñaki Alvarez, Sarai Garcia Cumplido, Ariadna Rodriguez i Joana Hurtado.

Dissabte 17 feb. 18:30-19:30 al Foyer del Mercat de les Flors

Un dia abans de que es tanqui la instal·lació, volem obrir la vitrina i explicar-vos la nostra història de Air Pur. Fer una mica d’arqueologia del que hi trobem dins i aprofitar per compartir el procés d’aquesta investigació; com s’ha establert un diàleg videogràfic amb la Sarai, com l’Ariadna i l’iñaki van viatjar a París a la búsqueda del material desconegut, com la Joana ens explica la relació amb el cinema de l’època, i potser també amb el guió videogràfic que hem creat per a la instal·lació; un cúmul de possibilitats que dibuixen múltiples maneres d’activar de nou aquesta pel·lícula inacabada que flota en el nostre aire de manera persistent.

_____

*Air-Condition va néixer el 2015 en col·laboració amb Carme Torrent, i ha comptat amb Carolina Lapa, Gil Ramos, Martí Sales, Ariadna Rodriguez i Sarai Cumplido. Air-Condition s’ha presentat al Teatro de Campo Alegre de Porto, la FID, Festival SÂLMON< – Mercat de les Flors, Festival Circular de Vila do Conde, MNAC, el MACBA i al CA2M de Madrid.

______

air-condition.net