A medio camino entre la creación audiovisual, la performance y el activismo Txalo Toloza-Fernández ha optado por abrazar el sello de inclasificable, a sabiendas de que al no situarse bajo una etiqueta clara se pone las cosas aún más complicadas. Y de paso se da una excusa para hacer lo que desea sin mucha preocupación. Miembro de La Sauna International, de la compañía de Roger Bernat y colaborador habitual de la performer Sònia Gómez. Extraños mares arden es su tercer trabajo en compañía de la coreógrafa navarra Laida Azkona.

______

Això que llegeixes és la historia del naixement d’una manera de fer les coses, d’una manera de veure el món. La història de com al desert més àrid del planeta, entre jaciments miners, pobles fantasmes, novel·les de l’oest i derrotes es van establir les bases de la totpoderosa indústria de l’art contemporani.

Extraños mares arden és un relat documental amb dos dispositius escènics totalment diferents que indaguen en el desenvolupament del capitalisme de les primeres dècades del segle XX i en la relació estreta que existeix entre la història de la indústria del capital, la indústria minera, la de l’armament i la de l’art contemporani.

Una obsessió irrealitzable.
El gust pels viatges plens d’errors. Per anar cada vegada més lluny, encara que mai arribem a bon port.
La sensació de vertigen.
Una meta que mai aconseguirem i que, a més a més, farà que ens perdem una vegada i una altra pel camí.
La necessitat de generar noves realitats i nous mons per als nostres ulls, tant de bo sense massa esforç, tant de bo sense efectes.
L’obligació d’abraçar la contemplació, la pausa i l’avorriment com a armes de lluita.
Aquests sempre són els nostres punts de partida.

Una peça documental sense entrevistes, fotografies, gràfiques ni plànols rescatats d’arxius. Una peça videogràfica sense imatges de vídeo ni pantalles.
Un únic pla seqüència de 80 minuts del lloc que ens hem promès no trepitjar mai més.
Un documental on el fet de posar cara als personatges i orografia al paisatge sigui el compromís ferm de cada espectador.
Aquestes són avui les nostres obsessions.

______

Extraños mares arden és un projecte escènic d’en Txalo Toloza-Fernández amb la col·laboració de la Laida Azkona Goñi. Els textos i la dramatúrgia audiovisual són d’en Txalo i la coreografia de la Laida, que interpreten la peça juntament amb en Juan Cristóbal Saavedra, que també firma la banda sonora i el disseny de. L’Ana Rovira s’encarrega del disseny d’il·luminació i les maquetes amb en Pierre Djata i MiPrimerDrop de l’espai i la realització audiovisual. La coordinació de la investigació és d’en Leonardo Gamboa Caneo.

La producció és d’Elclimamola, les il·lustracions de Freepik i hem comptat amb la col·laboració de la Sònia Gómez, la Marta Galán, en Gabino Rodríguez i l’Iñaki Álvarez. Es tracta d’un projecte produït per l’Antic Teatre i Belar Gorria, amb la coproducció del Festival TNT, el BAD i la Fundación para el desarrollo de la Cultura, las Artes y el Patrimonio FUNDECAP, d’Antofagasta. Així mateix, compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració del Teatro Gayarre, NAVE, Graner, Azala Espazioa, La Caldera, L’Estruch, L’animal a l’esquena i del Centre Cívic Barceloneta.

Txalo Toloza-Fernández forma part de La Sauna International, agència d’administració, distribució i producció d’arts vives.

______

miprimerdrop.wordpress.com