Aquest espectacle és programació del Mercat de les Flors.

______

Vaig néixer a Montijo, Portugal, vaig estudiar a l’Escola Superior de Belas Arts i en el Ar.Co, i des de mitjans dels anys 80 vaig començar a exposar al públic a Lisboa, ciutat on visc i treballo. Des de llavors, he presentat el meu treball en exposicions individuals i col·lectives a Portugal ia l’estranger. El meu treball s’ha articulat en diversos projectes d’instal·lació, escenografia, il·lustració i escultura, alguns dels quals van resultar de col·laboracions amb altres artistes plàstics, arquitectes, arquitectes paisatgistes i performers.
El 2001 vaig guanyar el Premi Tabaqueira de Arte Pública amb l’escultura ‘Um círculo que não é um círculo’ (Un cercle que no és un cercle). Entre 2004 i 2005 vaig ser becària de la Fundació Marcelino Botín, Santander, Espanya, la qual cosa em va permetre visitar la Ciudad Abierta, Ritoque, Xile i a partir d’aquesta experiència desenvolupar diversos projectes, entre ells ‘Caixa para guardar o vazio’ (Caixa per guardar el buit).

______

‘Caixa para guardar o vazio’ és una instal·lació d’art contemporani i dansa en què l’escultura és matèria i forma i també esdeveniment: un lloc per explorar amb el cos, en un procés de descobriment individual o col·lectiu. L’escultura es presenta com una “caixa tancada”. Activada pels cossos de dos ballarins, que revelen (obren) l’espai, dialogant entre ells i amb el públic (grups de nens / es), a través del moviment i de la veu. Els gestos de ballarins i visitants construeixen l’espai. Aquest s’obre, es doblega, s’expandeix, creant un clima de comunicació i de descobriment que acaba amb la revelació de l’interior de l’escultura, on ens adonem que el nostre cos també és un lloc. El cos és l’últim lloc.

El caràcter performatiu de l’escultura (l’escultura com a lloc), i l’enfocament pedagògic (l’escultura com ‘atelier’), estan concebuts específicament per a grups de nens/es dels 5 als 12 anys, proporcionant-los un paper actiu i creatiu.

______

Autoria: Fernanda Fragateiro
Col·laboració: Filipe Meireles
Coreografia: Aldara Bizarro / Ballarins/es per confirmar
Projecte pedagògic: Serviçó educativo do Teatro Viriato
Coproducció: Teatro Viriato, A Oficina, Teatro Aveirense, Câmara Municipal de Santa María da Feira, Teatro Municipal de Guarda, Centro Cultural de Belém.

______

teatroviriato.com