“La primera vez que sentimos la necesidad de hablar de nosotras terminamos desarrollando un plan detallado para montar un hoguera en el salón de nuestro piso, que acabase prendiendo fuego a todas nuestras cosas y de paso al edificio. Y tras prender la mecha huimos hacia el Pacífico, al último refugio posible. Hoy, luego de décadas ocultas en lo más profundo del Desierto de Atacama, entre toneladas de salitre, cobre y piezas de arte contemporáneo, emprendemos un nuevo viaje. Porque ahora, hablar de nosotras es hablar de otras.”

______

Ollas comunes és un viatge dels d’abans, dels que es planificaven sense recórrer a la Lonely Planet o a la guiamundialdeviajespunto.com. Un viatge d’aquells on et passaves mesos, potser anys, llegint tot el que trobaves sobre el teu futur destí mentre feies preguntes sense parar a aquells que alguna vegada n’havien trepitjat el territori. Perquè sabies que una vegada allà, el que tocava era oblidar tot el que havies après i deixar-se portar.

Aquest viatge a Puelmapu, territori ancestral del poble maputxe, inclou la reconstrucció d’un paisatge que mai has trepitjat, la visita a un museu nacional sense parets ubicat enmig d’un bosc de pehuenes, la reescriptura de la història d’un poble que expliquen que mai va existir i un dinar creat entre totes per compartir-lo en una comunitat de gent que encara no es coneix.

Per cert, no oblidis portar alguna cosa per tirar a l’olla. Tant se val el que sigui: pasta, arròs, verdures, carn. Tant se val la quantitat: un grapat, quatre quilos, mig litre…els plats, els coberts i el foc el posem nosaltres.

______

Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández firmen aquest projecte.
Leo Gamboa Caneo ens acompnaya en tots els processos d’investigació que fem
Com sempre Juan Cristóbal Saavedra n’ha creat la banda sonora original i n’ha dissenyat l’espai sonor.
Rosalía Zanon i Andrea Paz ens han cedit les seves veus i Jessica Gutiérrez les seves idees per dinamitzar l’espai.
Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez de Nyamnyam ens donen un cop de mà amb el menjar.
Juliana Acevedo i MiPrimerDrop n’han pensat l’espai escènic, que han construït la mateixa Juliana amb Lola Belles, Mariona Signes i RotorFab-Espai Erre.
Agraïm especialment la col·laboració del Centro Huarte de Arte Contemporáneo, la Biblioteca Popular Osvaldo Bayer i dels peñi i lamgen de los lof Elel Kimun, Pillan Mahuiza, Kintrikew i Painefilu.
Tierras del Sud és un projecte coproduït per Antic Teatre, Festival TNT i Azkona & Toloza, que ha estat subvencionat per el Gobierno de Navarra i recolzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Programa Iberescena.
Han col·laborat amb nosaltres el Teatro Gayarre, Innova Cultural promogut per la Fundación Bancaria Caja Navarra i l’Obra Social “la Caixa”, el Graner – Mercat de les Flors, La Caldera, Azala Espazioa, Instituto Patagónico de las Artes i L’Estruch de Sabadell.

______

MIPRIMERDROP.COM
INSTAGRAM
WIKIPEDIA – OLLAS COMUNES