“Orquestina de pigmeos es un colectivo experimental que utiliza  elementos de diferentes disciplinas artísticas, principalmente el arte sonoro, la performance, el cine y la música. Desde 2009 han sido invitados por festivales nacionales e internacionales de Bélgica, Reino Unido o Portugal para convertir situaciones cotidianas en extraordinarias vivencias artísticas desplegadas en el entorno: en el curso de un río, en el paseo de un pastor con el rebaño, sobre un volcán a la salida del sol o en un embarcadero mientras sube la marea.”

______

Camino pel carrer. Sense cap lloc on anar. M’aturo a mirar les cartelleres, els aparadors. Miro les etiquetes amb els preus a les ales dels barrets. Necessito un barret? Potser me n’hauria de comprar un. No. Potser la propera vegada. Em sobra temps.

Creuo el carrer i torno cap a Broadway. El Broadway de les sales de cinema, dels teatres, les tendes de segona mà, els tuguris.

No tinc absolutament cap lloc on anar, cap lloc cap on córrer. Quan has recorregut una distància llarga, ja no importa si estàs aquí o allà, o durant quantes hores s’ha caminat. En deu anys podria trobar-me en un lloc completament diferent, qui sap, i no importaria menys que gens. Una vegada que s’abandona la llar, ja no tornes a estar a casa.

Jonas Mekas, I Had Nowhere to Go.

Al llibre I Had Nowhere to Go, el cineasta lituà d’avantguarda Jonas Mekas relata el seu exili a través d’una Europa en guerra fins que arriba a Nova York, on ha de tornar a començar la seva vida.

En aquest moment, mentre Mekas recórrer els carrers en solitari, comença Ningún lugar, una performance on els seus textos i la seva obra es troben amb un grup de teatre amateur format per dones romaneses, un músic colombià que practica electrocúmbia i noise, vídeos domèstics i piles de ferralla, per construir una òpera de la quotidianitat que celebra la vida.

______

Idea i direcció: Nilo Gallego y Chus Domínguez
Creació i interpretació: Luminita Moissi, Mirela Ivan, Angelica Simona Enache, Mariana Enache, Julián Mayorga i Claudia Ramos.
Música i espai sonor: Julián Mayorga
Disseny d’il·luminació: Oscar Villegas
Amb la col·laboració especial de: Grupo de Teatro Equivalientes (Tetuán), Serrín (Raúl Alaejos i Ana Cortés) i Raquel Sánchez.
Producció: Naves Matadero
Agraïments: Biblioteca Musical Víctor Espinós, Alberto Nanclares, Iván Pérez, Filmadrid i Sebastián Mekas.
Idioma: espanyol i rumanès.
Textos adaptats lliurement dels llibres, pel·lícules i vídeo-diaris de Jonas Mekas.
Agraïment especial a Jonas Mekas.

______

WEB ORQUESTINA DE PIGMEOS
ARTICLE DE RUBÉN RAMOS SOBRE LA VISITA DE JONAS MEKAS A LA ORQUESTINA
CRÒNICA DE MARIA SALGADO DE ‘NINGÚN LUGAR’
WEB JONAS MEKAS